· Mükemmel Bir Takım Ne Yapar?
· Başarılı Bir Takım Oluşturmanın Sırları
Devamını oku: TAKIM ÇALIŞMASI İLE İLGİLİ KÜÇÜK NOTLAR

Aromaterapi ve bitkisel bazlı tedavilerde önemli yeri olan turunçgiller, tarih boyunca tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Çoğu zaman portakal ile karıştırılsa da, turunç ağacı ve meyvesi aynı familyadaki başka bir türdür.
Masaj ve SPA terapilerinde yağ formunda kullanılan turunç, kokusu ve etkileri ile birçok kişinin tercihidir. İnsan sağlığına da birçok katkısı bulunan meyve, ülkemizde de yetişir.
Portakal ile aynı bitki familyasına üye olan turunç, turuncu renkte ekşi bir meyvedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir.
Ana vatanının Güneydoğu Asya olduğu düşünülen meyve, Akdeniz iklimine benzer koşullarda yabani şekilde de yetişir.
C vitamini açısından da zengin olan turunç, kalbin güçlendirilmesine ve korunmasına yardımcı olur. Damar tıkanıklıkları gibi nedenlerle gerçekleşebilecek kalp hastalıklarında da oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kalp çarpıntısını engelleyerek ritim düzenleyici görevi görür. Yaraların hızlı iyileşmesine ve vücudun kendini yenilemesine katkı sağlar.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi kış hastalıklarının etkilerinden kurtulmak için de birebirdir. Mide yanması gibi sorunların ortadan kaldırılması için kullanılır.
Sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde de birçok faydası bulunan turunç, kusma ve ishal durumlarında da faydalıdır. Safra söktürücü etkisi ile bu hastalıktan dolayı kusmaların da önüne geçer.
Çekirdeğinin panzehir özelliğinde olduğu bilinmektedir. Ezilerek macun kıvamına getirilen çekirdekler, akrep ve yılan sokmalarında ağrı kesici olarak değerlendirilir.
Antiseptik özellikleri nedeniyle mikroplara karşı da oldukça faydalıdır. Enfeksiyon hastalıklarında da kullanılır.
Antidepresan özellikleri sebebi ile kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Uyku getirmesi ile bilinir. Enerjik ve hareketli çocukların sakinleşmesine yardımcı olur.
Turuncun iştah açıcı etkileri olduğu da bilinir. Susuzluğu giderir. Meyve olarak tüketildiğinde ferahlık ve rahatlık sağlamaktadır.
Günlük önerilen dozda tüketildiğinde şeker hastalığına karşı da faydaları vardır. Şekeri düşürerek kanın temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımını düzenleyerek tansiyonun düşmesini de sağlar.
C vitamini açısından zengin olması sayesinde diş eti hastalıklarına, eklem ağrılarına ve halsizliğe karşı da faydalıdır. Özellikle kış aylarında yaşanan halsizlik sorunlarında oldukça etkilidir.
Ersağ firması Turunç Bitkisini tek başına bir ürün olarak değil, Turunç, Kuşburnu Ekstreleri ve Vitamin C ile birlikte takviye edici gıda olarak üretmektedir. Ürüne ulaşmak için resmi veya ürün adını tıklayınız.
Bizimle WhatsApp üzerinden sohbet ederek ürünü temin edebilirsiniz!
Başarılı olmak maharet ister, gayret ister. Ayrıca başarılı insanlar ile başarısız insanlar arasında da belirgin hatta birbirine tamamen zıt farklar söz konusudur. Şimdi gelin, başarılı ve başarısız insanlar aynı durumlarda nasıl hareket eder, beraberce görelim.
Başarılı İnsanlar Değişimi Kucaklarlar, Başarısız İnsanlar Değişimden Korkarlar
Başarılı İnsanlar Başkalarının da Başarılı Olmasını İsterler, Başarısız İnsanlar Sadece Kendisinin Başarılı Olmasını, Başkalarının Başarısız Olmasını İsterler
Başarılı İnsanlar Başarısızlıklarını Kabullenirler, Başarısız İnsanlar Başarısızlıklarını Başkaları Üzerine Yıkarlar

Yorgunluk ya da halsizlikten yakınıyorsanız, kafanızı bir türlü toparlayamıyor, konsantrasyon zorlukları yaşıyorsanız, uyumanıza rağmen dinlenemiyor, sabahları bitkin uyanıyorsanız, kulak çınlaması, dengesizlik, baş dönmesi gibi sorunlarınız varsa, depresyon tedavisi görecek kadar sıkıntılarınız varsa bu tür sorunların B 12 vitamini azlığından kaynaklanabileceği aklınızda olsun.
Devamını oku: B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YORGUN HİSSETMENİZE SEBEP OLABİLİR!
Magnezyum eksikliği, mide krampları, kas spazmları ve kalp çarpıntısına neden olabilir.
Magnezyum minerali vücut için hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir (Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, krom, iyot, selenyum, magnezyum), belki de en önemlisidir.
Magnezyum (Mg), insan vücudunda bulunan miktar açısından dördüncü (70 kg’lık bir insanda 2000 mEq), intrasellüler alanda bulunan miktar açısından potasyumdan sonra ikinci sırada bulunan ve üçbinden fazla enzimin fonksiyon görmesi için gerekli olan bir esansiyel elementtir. Kaynak: Genel Tıp Dergisi, 2004 sayı : 40, Magnezyumun klinik önemi-Görmüş ve Ergene, http://geneltip.org/upload/sayi/40/GTD-00294.pdf
Yetişkinlerde: 1.8-2.6 mg/dL (desilitre) arasında
Çocuklarda: 1.7-2.1 mg/dL arasında,
Yeni doğanlarda: 1.5-2.2 mg/dL arasında olmalıdır.
Sağlıklı bir insan vücudunda ortalama 20-28 gram magnezyum bulunmaktadır. Vücut ağırlığının % 0.05’ini oluşturmakta olan magnezyum, birçok enzimin çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücudumuzda da sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezerv alanı vardır. Yani bu mineralin sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir. Yanlış beslenme veya toprakta bu mineralin giderek azalması magnezyumun vücut tarafından yeteri kadar alınamamasına neden olur. Fazla terleyen, laksatif veya diüretik ilaç kullanan kişilerde vücuttan daha fazla magnezyum atılır. Stres, gebelik, emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma ihtiyacı artar. Vücut bu minerali dışarıdan yeteri kadar alamadığı taktirde kemiklerde depolanmış olan magnezyumu tüketmeye başlar. İnsan vücudundaki magnezyumun % 60’ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40’ı kan, doku ve diğer vücut sıvılarında yer alır. Beyin ve kalpte diğer dokulardan daha yoğun bulunur. Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) ve Almanya Beslenme Enstitüsünün (DGE) belirlediğine göre, insan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Alınan magnezyumun %30-40’ı barsaklardan emilmekte, birçok vücut fonksiyonun eksiksiz ve randımanlı olarak çalışabilmesi için gerekli olan magnezyumun gıdalardan temin edilmesi, vücuttaki magnezyum depolarının sürekli doldurulması gerekmektedir.


Magnezyum minerali sağlığı bozulmamış toprakta bol miktarda bulunmaktadır. Topraktan bitkilere kolaylıkla magnezyum geçişi sağlanmakta, beslenme yolu ile insan vücuduna alınmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken toprağın doğasının bozulmamış olması, organikliğini kaybetmemesi ve aşırı derecede kimyasal maddelere maruz kalmamış olmasıdır. Klorofilin temel maddesi olduğu için rengi koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyumdan zengindir. Bazı sebzelerde ve tahıllarda bulunan oksalat ve fitat, demiri olduğu gibi, magnezyumu da bağlayarak emilmesini güçleştirir. Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık % 40- 60’ı vücut tarafından kolay emilir.
Yeşil yapraklı sebzelerde kuzukulağı 103 mg magnezyum içeriği ile en zengin magnezyum içeriğine sahip sebzedir. Sonraki sırayı ıspanak ve pazı 80 mg magnezyum içeriği ile takip etmektedir. Semizotu 68 mg magnezyum, maydanoz 50 mg magnezyum, roka 47 mg magnezyum, tere 38 mg magnezyum, kıvırcık ve marul 14 mg magnezyum içermektedir.
Kuruyemişlerde magnezyum içeriği en yüksek kabak çekirdeği 535 mg, ay çekirdeği 325 mg magnezyum içermektedir. Kurubaklagillerden magnezyum içeriği en yüksek fasulye 190 mg, mercimek 122 mg magnezyum içermektedir. Çikolatanın ham maddesi olan kakaoda 400-500 mg arası magnezyum içermektedir.
Aşağıdaki tabloda bazı besinlerin magnezyum içerikleri verilmiştir.
| Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Badem | 300 | Ceviz | 158 | Brokoli | 30 | Süt | 10 |
| Yulaf | 276 | Esmer Pirinç | 110 | Muz | 29 | Pirinç | 6 |
| Kestane | 225 | Kepekli Ekmek | 85 | Pişmiş Patates | 25 | Mısır Gevreği | 6 |
| Susam | 200 | Ispanak | 80 | Beyaz ekmek | 20 | Elma | 4 |
| Tuzlu Fıstık | 183 | Pişmiş Fasulye | 40 | Az Yağlı Yoğurt | 17 | Bal | 0,6 |
Magnezyum ihtiyacı cinsiyet, yaş gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yetişkin bir kadın günde ortalama 300 mg, yetişkin bir erkek ise günde ortalama 350 mg magnezyum alması önerilmektedir. Yaşa, cinsiyete ve ihtiyaca göre ortalama günlük magnezyum alımı aşağıdaki tabloda verilmiştir.
| Yaş – Durum | Erkek | Kadın |
|---|---|---|
| 0-6 aylık | 30 mg | 30 mg |
| 6-12 aylık | 75 mg | 75 mg |
| 1-3 yaş | 80 mg | 80 mg |
| 4-8 yaş | 130 mg | 130 mg |
| 9-13 yaş | 240 mg | 240 mg |
| 14-18 yaş | 410 mg | 360 mg |
| 18-30 yaş | 400 mg | 310 mg |
| 30 yaş üstü | 420 mg | 320 mg |
| Gebe | – | 360 mg |
| Emziren anne | – | 320 mg |
Normal plasma magnezyum konsantrasyonu 1.7-2.1 mg/dl = 0.7-0.9 mmol/L = 1.4-1.7mEq/L dir. Magnezyum eksikliği ayrıca, hipomagnezemi olarak bilinmektedir. Serum magnezyum konsantrasyonuna göre magnezyum eksikliği şiddeti belirlenmekte ve eksikliğin giderilmesi üzerine tedavi planlanmaktadır. Serum Mg konsantrasyonu 1.6 mEq/L’nin (< 1.9 mg/dl) altına indiğinde şiddetli hipomagnezemi olarak değerlendirilmektedir.
Magnezyum eksikliği sonucu kas sisteminde sorunlar meydana gelmektedir. Bunlar;
Magnezyum eksikliği sonucu sinirsel iletimin engellenmesi sonucu psikolojik belirtiler meydana gelmektedir. Magnezyumun yeterli alımının antidepresan alımı kadar psikolojik yönde etkili olduğu bildirilmiştir. Bunlar;
Magnezyum eksikliğine göre magnezyum eksikliği giderilmeye çalışılır. Öncelikle magnezyumdan zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler doktor ve diyetisyen gözetiminde beslenmesine dahil edilerek birincil olarak eksiklik giderilmektedir.
Magnezyum eksikliğinin şiddetli olması durumunda damar yolu ile magnezyum tedavisi uygulanmakta veya doktor tarafından önerilen magnezyum tabletler kullanılmaktadır.
Böbrek hastalarında magnezyumun vücuttan atımının zor olmasından dolayı doktor tavsiyesi dışında kullanmamaları gerekmektedir.
Kaynak :
Genel Tıp Derg 2004;14(2) Magnezyumun klinik önemi-Görmüş ve Ergene; 09/08/2018, 21:28:01, http://geneltip.org/upload/sayi/40/GTD-00294.pdf
09/08/2018, 21:28:01, https://aysetugbasengel.com/magnezyum-eksikligi-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-olur/



![]() |
Tel |
08504661980 |
| Tel | 08504662980 | |
| e-posta | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. |
Copyright © 2017 Ersağ Evimde. Tüm hakları saklıdır.
Bu sayfa bir Çevre Gönüllüsü Sayfasıdır.
Ersağ Şirketinin Resmi Sitesi değildir.