Balın içerisine karıştırılıp macun gibi tüketilebilen arı sütü, tek başına ya da içeceğe karıştırılarak da alınabilir. Arı sütü saf ve taze halde, balla karıştırılmış, polenle karıştırılmış, sıvı ekstre veya tablet biçiminde hatta Ginsengle kombine edilmiş ürünler şeklinde piyasaya sürülmektedir.
Arı sütü Kullanımı: Arı sütü saf haliyle ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Saf haliyle tüketilmesi halinde Kahvaltıdan 15 dakika önce dilaltına getirilerek ortalama 15 saniye kadar dilin altında bekletilir. Ardından ağız içerisinde gezdirilir ve yutulur.
Günlük doz için net bir miktar yoktur. Arı sütünün saf şekilde yetişkinlerde günlük 500 mg, bir rahatsızlığa karşı kullanılacaksa günlük doz olarak 1 gr alınabileceği ifade ediliyor. Çok fazla miktarlarda tüketilmemeli, günde maksimum 1 gram kadar kullanılmalıdır. Küçük çocuklarda miktar yarıya indirilebilir.
Pittsburgh Tıp Merkezi günlük doz olarak 50-150 mg arı sütü özü kullanımını önermiştir.
20 günlük kullanımdan sonra 10 gün ara verilip yeniden kullanılabilir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kullanımı öneriliyor.
Arı sütü pahalı bir ürün olduğu için sahte ürünlerle karşılaşma olasılığınız yüksektir. GGBS kaydı olan ürünler daha güvenli olabilir.
Arı sütü preparatları taze veya dondurularak kurutulmuş olarak satılmaktadır. Hastalıklara karşı korunmak sağlıklı ve zinde kalabilmek için herkes arı sütünü kullanabilir. Arısütü ısıya ve ışığa duyarlıdır. Bu yüzden muhafaza edilmesinde uyulması gereken kurallar vardır. Arı sütü kullanımı saf şekilde olabileceği gibi balla da karıştırılarak alınabilir. Tüketimi sırasında tahta kaşık kullanılmalıdır. Ayrıca bir çok ülkede kapsül haline getirilmiş biçimleride vardır. Saf halde alındığında dilaltından alınır. Ancak arı sütünün besleyici değerlerini yitirmeden saf halde tutmak kolay olmadığından genellikle balla karıştırılarak tüketilmesi yaygındır. Arı sütünün karıştırıldığı balın gerçek ve kaliteli bal olması gerekir. Arı Sütünün kalitesini içerdiği 10-HDA (10-hydroxy-2-decenoic acid) oranı belirler. 10-HDA oranı genellikle 1.4 ile 1.8 aralığında değişir. 1.8 üzerindeki değerler ise arı sütünün yüksek kaliteye sahip olduğunu gösterir.
Arı Sütü Saklama Koşulları
Saf arı sütü ışık ve oksijene maruz kalmadan +4ºC ile -10ºC arası sıcaklıklarda buzdolabında 4 ay muhafaza edilebilir.
Balla karıştırılan arı sütü ışık ve oksijen teması olmaksızın +5ºC ile +10 ºC arasında renkli kavanozlarda 4 ay süresince saklanabilir.
![]() |
Tel ![]() |
08504661980 |
Tel | 08504662980 | |
e-posta | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. |
Copyright © 2017 Ersağ Evimde. Tüm hakları saklıdır.
Bu sayfa bir Çevre Gönüllüsü Sayfasıdır.
Ersağ Şirketinin Resmi Sitesi değildir.