Ersağ - ÇÖREKOTU NEDİR, ÇÖREKOTUNUN FAYDALARI NELERDİR? Whatsapp-button

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Çörekotu

Çörekotu Nedir, Nelere İyi Gelir?

Türk mutfağında çoğunlukla hamur işlerini süslemek amacıyla kullanılan çörekotu, bilimsel açıdan kanıtlanmış pek çok faydaya da sahip. Yurtdışında giderek artan ilgi sayesinde ünlenen çörekotu, kalbi koruyan özellikler gösteriyor.

Yemeklerde baharat olarak da kullanılabilen çörekotu, ülkemizde kavrulmuş olarak ya da yağ ekstraktı şeklinde yoğun olarak tercih ediliyor.

Çörekotu Nedir?

Genellikle kavrulmuş tohumları ile bildiğimiz çörekotu, sap ucunda bulunan tek çiçekli bir bitkidir. Mutfaklarımızda yer verdiğimiz siyah renkteki taneler ise bu bitkinin tohumlarından elde edilir. 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) çörekotunun her derde deva olduğunu beyan etmişlerdir.

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) rivayet ediyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)]

"Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır" [1]

"Muhakkak ki kara habbede samdan başka her derde bir şifa vardır. Sam, ölümdür. Kara habbe ise kendisine şuniz denilen çörek otudur" [2]

Hadis-i şerifleriyle çörek otunun önemine 14 asır önce dikkat çekmiş ve günümüz bilimine ışık tutmuştur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), çörek otunu bizzat kendisi kullanmış ve Ashab-ı Kiram'ına da değişik vesilelerle tavsiye etmişlerdir. Hz. Enes (r.a.),

"Allah'ın Elçisi (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi" [3]

şeklinde rivayet etmiştir. Yine başka bir Hadis-i Şeriflerinde Resulullah Efendimiz (s.a.v),

Hz. Ali (r.a.) ye "Yâ Alî! Yemeklere çörek otu koy. O, ölüm hâriç her derde devâdır" [4]

buyurmuştur. 

Güney Avrupa, Hindistan ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yetişen çörekotu ülkemizde de yetiştirilmektedir. Ilıman iklimlerde yetiştirilen tohumlar kavurularak kullanıma hazır hale getirilir.

Aynı zamanda çörekotundan elde edilen yağ da halk arasında yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Çörekotu Neye İyi Gelir? Çörekotunun Sağlığa Faydası Nedir?

Çörekotu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir antioksidandır. Vücudumuzda biriken zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştıran bu özellik sayesinde sizi pek çok hastalığa karşı korur. Aynı zamanda gerginlik ve depresyona karşı da olumlu etkileri bulunur.

 

Sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olan çörekotu, kilo vermek isteyenler için de destekleyici özellikler gösterir. Enfeksiyon ve iltihaba karşı koruma sağlayan çörekotu, bağışıklığın güçlendirilmesine de yardımcı olur.

Yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde, kalbin korunmasında ve kan basıncının azaltılmasında da önemli bir destektir.

Karaciğerin en önemli görevlerinden biri, vücudumuza alınan maddelerin işlenerek ayrılmasını sağlamaktır. Zararlı maddeler vücuttan atılırken, ihtiyaç duyulan maddeler tutulur. Alkol, hastalık ya da başka sebeplerle düşen karaciğer performansı, genel vücut sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Çörekotu, hastalık ya da zarar nedeni ile düşen karaciğer performansını arttırıcı ve düzenleyici özelliklere de sahiptir.

Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü etkiye sahip olan çörek otu, ifraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir. Ayrıca çörek otu, kan şekerini de düşürür. Damar hastalıklarını önler ve hazmı kolaylaştırır.[5]

ÇÖREK OTU YARALARIN İYİLEŞMESİNDE ETKİLİ

Çörek otu ayrıca idrar söktürücü özelliği ile safraya da iyi gelir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Alerjiyi önler. Savunma sistemini dengeler. Çörek otundaki nigellon ve alfa-pinen gibi eterli yağlar, solunum borusunu genişletip kramp gidericidir.

Çörek otunun, müzmin hastalıklarda da şaşırtıcı iyileşmeler sağladığı belirtiliyor. Çocuklarda özellikle sinir ve deri hastalıklarına, astım ile alerjiye iyi gelir. 

 

 

Çörek otu ürünleri, hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan etkisi olmayıp, bu devredeki kadınlara ve bebeklerini anne sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar. Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde çörek otu da eskiden beri bilinir. 

Saç dökülmesine karşı azaltıcı bir etkisi olan çörekotu, melanin salgılanmasını arttırarak cildin iyileştirilmesine ve canlılığını korumasına da yardımcı olur.

•    İçerdiği güçlü vitamin, mineral ve aktif maddelerle modern tıp ve kozmetik dünyasının her daim ilgisini çeken çörek otunun, beyin tümörünü engelleyici maddeler içerdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
•    Kan şekerini düşürür ve dengeler. Dolayısıyla diyabet ve türevlerini de önler.
•    Kanser düşmanı niteliğindeki çörek otu; prostat, pankreas, kalın bağırsak, göğüs ve rahim kanseri gibi birçok kanser türünün tedavisine yardımcıdır.
•    Kolesterol ve yüksek tansiyonu düşürür.
•    Çörek otu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
•    Özellikle kanser tedavisi sırasında alınan radyasyondan ve normal hayatta maruz kalınan radyasyonun etkisinden kurtulmak için de çörek otu tüketilmelidir.
•    Morfin bağımlılığını giderdiği bilimsel olarak kanıtlandığı için diğer bağımlılık yapıcı maddelere karşı da tüketilebileceği söylenmektedir.
•    Tümör oluşumunu engeller.
•    Sedef ve egzama gibi dermatolojik hastalıkların geriletilmesinde de çörek otu büyük rol oynar.[6]

Farklı kanser türleri üzerinde çörekotunun iyileştirici etkisi olduğuna dair bulgular vardır. Kolon, meme ve beyin tümörlerinde büyüme engelleyici rol üstlendiği düşünülmektedir. Ayrıca belirli tümör türlerinde, kanserli hücrelerin ölümüne sebep olacak hormonlar salgılanmasını sağladığı düşünülmektedir. Ancak bu alanlardaki kesin sonuçların ortaya konulabilmesi için daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerekmektedir.

Referanslar:

1. Sünen-i İbn-i Mace, C.9. H.no:3447

2. Sahih-i Müslim, C.7. H.no:88

3. Büyük Hadis Külliyatı- Rudani, C.4. H.no: 7523

4. Menâkıb-ı Çihâr Yâr-i Güzîn s.345

5. HaberTurk

6. Milliyet

0
1
0
s2sdefault
0
1
0
s2sdefault

sol banner2

Ersağ Evimde Logo Tel Ersağ WhatsApp İletişim 08504661980
Tel 08504662980
e-posta Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Copyright © 2017 Ersağ Evimde. Tüm hakları saklıdır.
Bu sayfa bir Çevre Gönüllüsü Sayfasıdır.
Ersağ Şirketinin Resmi Sitesi değildir.

Mail Listemize Üye Olun...

Go to top